Марчело Джотолов – последният от задържаните при спецоперация „Октопод“, който все още е зад решетките, остава в ареста.

Това реши Софийският апелативен съд, който потвърди наложената от градските магистрати мярка.

Защитата му искаше той да получи по-лека мярка с мотива, че е в ареста вече 9 месеца и трябва да се прецени законността на продължителното задържане.

Адвокатите на Джотолов упрекнаха градския съд, че взима предвид показанията само на тези свидетели, които подкрепят обвинителната теза, а игнорира останалите.

Според тях СГС нарушава конституционните му права и не зачита презумпцията за невиновност.

Защитата изтъкна още, че всички осем обвиняеми по делото „Октопод“ вече са пуснати от ареста, включително и уличения като ръководител на организираната престъпна група Алексей Петров.

Апелативният съд обаче изтъкна, че срещу Марчело Джотолов има повдигнати и обвинения, отделни от тези на останалите от групата и затова не може да се правят сравнения с техните случаи.

Още по темата

Според магистратите прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, които сочат, че Джотолов е извършил престъпленията, в които е обвинен.

В днешното си определение съдът записа, че Джотолов като служител, а по-късно и като управител на фирмата Ин-80 е изкупувал дългове чрез правни сделки, а след това е събирал парите от длъжниците, като е използвал психическа принуда.

Освен това съдът счете, че има опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, ако излезе от ареста и подчерта, че в случая има „завишена степен на опасност на личността“.

Днешното решение е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase